Grovvarecentret har alt til have, dyr og hobby

03. maj 2019

Det er gået stærkt med både grovvarer og hesteudstyr, siden Heidi og Allan Hansen købte Grovvarecentret på Håndværkervej i 2010.

ERHVERV | Private virksomheder, der vokser og ansætter folk, vil alle byer gerne have flere af. En af dem er Grovvarecentret Aps.

Det er et yngre ægtepar, der står bag Grovvarecentret, Heidi Juhl Hansen og Allan B. Hansen, og de vil gerne væksten:

–Siden 2016 har vi udvidet forretningen med to filialer, den ene i Silkeborg og den anden i Herning. De to opkøb er sket, fordi muligheden bød sig. Ikke fordi vi sådan går og identificere de mulige opkøbsemner, der er. Men når tilbuddene kommer, slår man til:

–Nu er vi i en fase, hvor vi har fået godt gang i begge filialer så de spiller godt sammen med vores hovedafdeling. Flere butikker betyder bedre købsaftaler og dermed lavere priser til kunderne. Så vi trækker lige vejret, men vi er åbne over for nye opkøb, hvis de viser sig, tilføjer Heidi Hansen, som glæder sig over den bankforbindelse, de har valgt. Et ganske lille pengeinstitut, der har fattet tillid til ægtefællerne og tror på deres forretningsideer, nemlig Folke­sparekassen i Silkeborg.

Godt arbejdsfællesskab

At ægteparret er endt som selvstændige grovvarehand­lende er også lidt af en tilfældighed. Heidi Hansen, der oprindeligt er tjeneruddannet fra Kongensbro Kro, er hesteinteresseret, og i 2008 åbnede hun sin egen webshop – Stald-Direkte.dk – og det var afsættet til ejerskabet af den oprindelige grovvarevirksomhed, MKG, som var ejet af Preben Kristoffersen. Heidi Hansen fortæller:

–Vi handlede en del hos Preben, fordi vi har et fritidslandbrug ved Frausing, og tilbage i 2010 havde vi både markbrug, kødkvæg, heste og hunde. Så han kendte os og spurgte en dag, om vi ville købe hans forretning. Det måtte vi jo lige overveje, men egentlig ikke ret længe. Vi tog springet, og det har vi bestemt ikke fortrudt.

Allan Hansen, der er uddannet rørsmed, var i 2010 ansat i et godt job i Arlas tekniske afdeling i Rødkærsbro, men begge ægtefæller var parate til det mere risikobetonede liv som selvstændige erhvervsdrivende. De har udviklet et godt arbejdsfællesskab om driften af virksomheden. Alle større beslutninger træffes i fællesskab, og i det daglige er der en overordnet arbejds­deling: Heidi Hansen har ansvaret for salg og kunder. Allan Hansen tager sig af ind­køb og forhandlinger med leverandører.

Konkurrence

Grovvarebranchen, der er præget af stordrift og høj koncentration, kan ellers godt virke afskrækkende – men de store spillere har i realiteten skabt bedre plads til forretninger som Grovvarecentret, mener Allan Hansen. Han forklarer:

–Der er et stort og voksende marked blandt private hus- og haveejere og folk, der ejer fritids- og deltidslandbrug. Dette marked dyrker Dansk Agro, DLG og de andre grovvaremastodonter ikke særlig intensivt. DLGs kæde, Land & Fritid, er dog en direkte konkurrent til os, og der findes også andre mindre grovvareforretninger, som os selv. Men der er kunder nok til, at vi alle kan være her. Og vi har skam fortsat en stor omsætning med de professionelle landmænd.

Skarpere profil på vej

Heidi og Allan Hansen har planer om at gøre lidt mere væsen af Grovvarecentret i de kommende år. For de har indtryk af, at det langt fra er alle, der ved, hvad man egent­lig kan købe i forretningen. Heidi Hansen:

–Vi har rigtig mange varer, som folk ofte tager langt væk for at købe. Eksempelvis har vi alt foder til hunden, katten, hønsene og hestene plus det udstyr, der hører sig til. Så er der haven: Vi har muld, spagnum, gødning, kalk og haveredskaber – alt det man har brug for som haveejer. Og endelig vil jeg nævne brændsel. Hos os kan man købe træpil­ler og træbriketter til fyret og brændeovnen.

Heidi Hansen opfordrer derfor folk til at kigge ind til Grovvarecenteret, så flere får at se, hvad man egentlig kan købe. Man kan også hand­le med Grovvarecentret via nettet. Det gælder både hesteudstyr hos Stald-Direkte.dk og Grovvarecentrets egen hjemmeside.