Ømosebær: ”Vi kan se, at der er fremtid i det”

16. oktober 2019

Næste generation på gården Ømosebær nær Kjellerup har givet Helle og Lars Madsen et nyt drive.

LOKALT | "Nu skal vi lave blåbær. Det er næsten det samme som at lave juletræer og næsten de samme maskiner,” meddelte Lars Madsen, da han for nogle år siden kom hjem fra en juletræsmesse.

Helt så enkelt var det ikke, men ideen blev til virkelighed, da flere års juletræsproduktion på gården i 2013 blev suppleret med 5.000 blåbærplanter.
Siden har Ømosebær udviklet sig til et sandt mekka af saftige bær i alle afskygninger. De 5.000 blåbærbuske er blevet til 25.000, og dertil kommer 15 hektar med solbær samt lange rækker jordbær, hindbær, brombær, ribs og stikkelsbær.

Som noget nyt har der også været kartofler og ærter på markerne i år.

“Det er en stor glæde for os, at de er gået ind i det på fuld tid. Det betyder, at vi har fået lidt mod på det igen. Det har givet os et nyt drive.”

Pluk-selv

I starten blev bærrene fortrinsvis solgt til supermarkeder, men med udgifter til plukning, pakning, opbevaring på køl og transport er det en dårlig forretning. Så tanken om at lægge om til pluk-selv var oplagt, fortæller Helle Madsen, som for fem år siden opsagde sit job som lærer for at arbejde på fuld tid i virksomheden.

”Vi laver stadig til supermarkeder, men flere og flere kommer og plukker selv. Og det går den rigtige vej. Det kan godt være lidt udfor­drende at få folk til at finde herud. Men når først de kommer, så vender mange af dem tilbage.”

Ømosebær har indrettet en gårdbutik med salg af blandt andet hjemmelavet marme­lade, saft og sirup samt andre produkter, der er baseret på bær.

Det er også her, man henvender sig, før inden turen går ud til rækkerne, og det er her, der afregnes. Samtidig er der mulighed nyde en kop kaffe og et stykke kage.

­Gæsterne er også velkomne til at medbringe madkurv, for Ømosebær vil rigtig gerne være et yndet udflugtsmål for hele familien. Der er sat borde og bænke op, og for nylig er der etableret en legeplads. Og der er flere ideer på vej, ikke mindst fra næste generation.

Næste generation

De to ældste af Helle og Lars Madsens tre børn er nemlig med i virksomheden: Maja, som er uddannet cand. mag. i litteraturhistorie, og Mads, som er jordbrugsteknolog med gartneri som speciale.

”Det er en stor glæde for os, at de er gået ind i det på fuld tid. Det betyder, at vi har fået lidt mod på det igen. Det har givet os et nyt drive. Vi kan se, at der er fremtid i det, fortæller Helle Madsen.

”De kommer med en masse gode indspark både i forhold til juletræer og bær.”

Det er blandt andet de unges ide med en legeplads til børnene, og et andet nyt tiltag i år har været ”click and collect” med mulighed for at få friske bær eller grøntsager med hjem helt uden besvær. Man bestiller via hjemmesiden inden kl. 14, og et par timer senere kan varerne hentes i gårdbutikken.

”Vi udvikler ikke så meget i bærsorter mere, i stedet er vi optaget af, hvad der er at gøre her,” siger Helle Madsen, som også har andre at takke.
Arbejdet på gården kræver mange hjælpende hænder, og da ingen danskere viser inte­resse for jobbene, har Helle og Lars Madsen tyet til at ansætte udenlandsk arbejds­kraft.

Det er lykkedes at få samlet en stabil og trofast flok, som alle kommer fra Transsylvanien og som i sæsonen bor på en ejendom ved gården. ”Det er nogle fantastisk mennesker,” fastslår hun.

Pensionen må vente

Lige nu er man halvvejs i bærsæsonen: Den startede i juni med jordbær, og i resten af sæsonen kan der plukkes hindbær, blåbær og brombær. De sidste pluk-selv bær vejes af i gårdbutikken i efterårsferien.
Herefter skal der gang i arbej­det med juletræerne, som fortsat er gårdens hovedproduktion.

Produktionen star­tede i 1983, og det er snart 20 år siden, Lars Madsen, som også er uddannet lærer, besluttede sig for at blive jule­træsdyrker på fuld tid. Det har han ikke fortrudt, og selvom Helle Madsen har fået en del at holde styr på, er hun glad for, at hun lyttede til sin mand, da han kom hjem fra juletræsmessen med blåbær i øjnene.

Og i forhold til skoleeleverne har bærbuskene i hvert fald én fordel.
”De her buske står på række og tier stille,” siger Helle Madsen med et smil, og til­føjer, at de glæder sig til mange aktive år nu side om side med næste generation.

”Vi vil ikke bare sætte os ned. Det kommer vi aldrig til, vi er ikke i nærheden af pensions­alderen endnu!"